Tellusprofiler

Källa: Tellusfilm

TELLUSPROFILER #1 – Emma-Lou Pesonen

Vilka är egentligen vi som skriver för Tellusfilm? Allvetande filmorakel eller vanliga filmnördar? Ni får avgöra själva. Först ut i rampljuset är en av Tellusfilms senaste nytillskott på dvd-fronten – Emma-Lou Pesonen. En tjej som bland annat gillar hår och horror.

¤ Vi mjukstartar med lite basfakta:

Fullständigt namn: Emma-Lou Pesonen.
Ålder: 25.
Yrke: Barnskötare samt journaliststudier.
Utbildning: Frisör, journalist grund samt pågående.
Intressen: Skriva, film, hår.
Några favoritskådisar: Robert de Niro, Cameron Diaz, Will Ferrell m.fl.
Några favoritfilmer: Kan inte riktigt välja någon på rak arm.
Några hatobjekt: “Titanic” är så nördig!
Filmer som jag ser fram emot under 2009: Mer äkta skräck är så välkommet!

Johan Karlsson: Välkommen till Tellusfilm (i efterskott)! Hur hittade du hit?
Emma-Lou Pesonen: Har varit inne på sidan förut och läst recensioner, men aldrig tänkt på att själv kanske skriva om film. Sidan dök åter upp igen när jag googlade på “skribenter sökes”!

JK: Emma-Lou är inte direkt det vanligaste Svensson-namnet. (Låter lite som Milla Jovovichs rollfigur i “Femte elementet”.) Vad kommer detta häftiga namn ifrån?
ELP: Jag är ensam tjej i en syskonskara på fem och detta ledde till att min pappa ville att jag skulle ha ett ovanligt namn. Efter en tid när de gett upp att hitta ett namn, spelades en låt på radion, med en viss amerikansk countrysångerska vid namn Emmylou Harris. “Emmylou ska hon heta” utbrast min pappa. Däremot stavade min kära mamma fel när alla papper skickades in, inför dop och allt. Emmylou blev Emma-Lou och alla fick en chock i kyrkan. Sedan dess har det varit mitt namn, men pappa muttrar fortfarande.

JK: Ryktet säger att du har en treårig liten son. Vad gillar han för film? Och vad gör han när mamma recenserar dvd-film för Tellusfilm?
ELP: Zacharias som sonen heter, älskar Disneyfilmen “Bilar” (Blixten Mcqueen) och “Polarexpressen”. Tyvärr älskar han i nuläget även “Skrot-Nisse”, min barndomsskräck som sändes i avsnittsform på åttiotalet! De läskiga, mörka figurerna som heter Bertil, Nisse, Ture, Kalle osv. När jag recenserar filmer ligger lillen i sin säng och sover. Det går knappast att skriva samtidigt som en vild treåring springer runt, över och mellan bena på en.

JK: Vad har du för framtidsplaner?
ELP: Växa tillsammans med sonen, skaffa fler barn och tjäna mycket pengar som etablerad journalist.

JK: Vilken film såg du senast på bio och vad tyckte du om den?
ELP: “Mumintrollens farliga midsommar”. Betyg: 3/5.

JK: I din recension av ”nazistfilmen” Krigets skugga, som fick en tvåa i betyg, skriver du att slutet förbryllar dig. Kan du utveckla det?
ELP: Med största risk att avslöja slutet: En man av Gud, rabbin Adam Heller, gör verkligen slag i “öga för öga”, när han dödar sin son för att dottern skall få fly. Under filmens gång predikar han för sonen att inte döda, fastän rabbins folk och församling (judarna) blir bortförda en efter en. Hans son, Paul, är ärrad för livet, vill ut och döda tyskar (detta efter att ha varit i polsk militär under tre års tid och sett tyskarnas slakt och härjande). Det som gör mig fundersam är om rabbin svek sitt löfte till Gud eller om det var en prövning? För hade Rachel (dottern) stannat kvar som Paul ville, hade hon förmodligen blivit bortförd.

JK: Du somnade visst för första gången till Miraklet med Henry Poole. Hur kommer det sig att filmen hade en sövande effekt? Eller var det du som var extra trött?
ELP: Filmen var rakt igenom tråkig. En av de mest trista filmer jag någonsin sett. Och dessutom irriterande!

JK: Den Tarantino-sponsrade motorcykelgängsfilmen Hell Ride fick kalla handen av dig. Vilka av Tarantinos egna filmer föredrar du, och varför?
ELP: “Kill Bill”-filmerna och “Pulp Fiction” är ju klassiker. Specifikt den sistnämnda. Klockrena dialoger och den som har sett och “känner” Tarantino, ser och hör direkt att det är han. När Tarantino gästregisserade ett avsnitt av kriminalserien “CSI”, kändes det också. Grymt, brutalt och Tarantino. Människan är så sjukt funtad att filmerna blir läckra. Han klaffar in med musik och brutalitet.

JK: Kommer vi att få se dig recensera även biofilm och skriva krönikor i framtiden?
ELP: Visst vill jag även recensera biofilm. (“Mumin” är kirrad.) Var nära att göra det i december med “When the Earth Stood Still – 081212” men jag hann inte knipa den! Jag gillar att skriva krönikor, har en del publicerade sådana. Får se hur mycket jag hinner nu när jag jobbar heltid och dessutom pluggar på det. Men ett definitivt kort är dvdfilmer än så länge och gärna bio.
JK: Oops, sorry. Det var jag som slängde mig över “The Day The Earth Stood Still” och recenserade den. Men ett andra utlåtande är alltid välkommet!

¤ Vi avrundar med några snabba:

Steven Spielberg eller Ingmar Bergman

Dvd eller bio

Nils-Petter Sundgren eller Emma Gray Munthe

Nazistfilmer eller 9/11-filmer

Adam Sandler eller Jim Carrey
(Svår, men älskar J.C:s gamla sjuka humor, inte den trista och allvarliga typen han spelat i sina senaste filmer.)

Jönssonligan eller Maria Larssons eviga ögonblick

Johan Karlsson
Till startsidan