Reportage i SVT

Källa: SVT

Emma-Lou Pesonen har blandade känslor inför julhandeln.
Emma-Lou Pesonen har blandade känslor inför julhandeln. Foto: SVT Nyheter

”Barnen jämför med sina klasskompisar”

Barnen hemma hos familjen Pesonen i Huddinge får julklappar för max 700 kronor per person. Men så får de heller inte allt lego de pekar på i leksaksaffären.

– Jag tror absolut det är en statusfråga. De som köper mest julklappar är bäst, säger Emma-Lou Pesonen.

Hon och hennes två söner Joshua 6 år och Zacharias 9 år är i leksaksbutiken några dagar innan julafton. Killarna rör sig snabbt mellan hyllorna och pekar.

– Den här vill jag ha mamma, och den här, och den här.

Blandade känslor

Längst uppehåll blir det vid legohyllan, där varje byggsats kostar flera hundra kronor.

– Det är med blandade känslor jag är här, dels är det kul för barnen, de är väldigt förväntansfulla inför jul. Men samtidigt känner jag hur pengarna bara kommer rinna iväg.

Men det är egentligen ingen risk, Emma-Lou Pesonen och hennes man vill inte lägga för mycket pengar på julfirandet och har full koll på pengarna. Total budget, för trebarnsfamiljen, med mat och pynt inräknat är femtusen kronor och det innebär att varje barn får julklappar för max 700 kronor.

– Vi vill inte skämma bort barnen och eftersträvar att fira jul ordentligt men att allt inte ska kretsa kring julklapparna.

Kan inte få allt

Samtidigt jämför sig barnen med varandra.

– Nu när de börjar bli lite äldre kan de komma hem och säga att till exempel Pelle fick arton julklappar och jag fick bara fyra. Då gäller det att förklara för dem att de inte kan få allt de vill ha, att pengarna måste räcka till andra saker också, och då brukar de oftast förstå.

Tillbaka hemma i lägenheten skriver Joshua och Zacharias sina önskelistor. Långt ifrån allt kommer hamna under granen. Men Emma-Lou är trygg i sin uppfattning om vad som är familjens rimliga nivå.

– Jag tycker absolut att julklappar är viktiga. Jag handlar dem ofta på nätet och i god tid inna jul. Pengarna räcker till varsin stor grej, lite kläder och lego. De kommer att bli nöjda, säger Emma-Lou Pesonen.

Till startsidan